Ayat Seribu Dinar

♥ ♥ ♥ Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup, Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki)Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. ♦ Firman AYAT SERIBU DINAR ♦ ♦ ♦ Linn De'Cafe Mengucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri, Maaf Zahir Dan Batin ♥ ♥ ♥

28 Julai 2010

Nasi Ayam Hainan



Bila cerita pasal makan... mesti hati Kak Linn berbunga-bunga... ye la pasal makan...ape lagi... Walaupun cam tak berapa nak sihat pun... makan tetap makan.

Kali nie Kak Linn nak cerita pasal Nasi Ayam Hainan lak... Ini makanan yang paling famous kat Malaysia nie... bukan ape, senang nak dapat... kat mana-mana aje ada orang jual Nasi Ayam. Makanan nie pun bagus untuk orang diet cam Kak Linn nie... almaklum, tak banyak lemak... hehehhhehhh...
Bila cerita pasal nasinyer... bukan susah sangat...goreng bawang putih ngan kulit2 sekali (kena basuh la dulu, jangan main boh jek) sampai kekuningan, pastu masukkan beras, serai, halia dan daun pandan... goreng sekejap... masukkan ke dalam rice cooker bubuh garam, perasa, sikit minyak bijan dan air rebusan ayam. Biarkan sampai masak.

Untuk buat Ayam Ros lak... campurkan semua bahan iaitu bawang putih dan halia yang dikisar, sos tiram, kicap pekat, madu, pepper, garam, perasa dan perap dengan ayam (potong ikut suka) dalam setengah jam. Lepas tu goreng, ikut suka la... cam Kak Linn suka garing-garing, jadi warna ayam tu pun ikut irenggg la skit... nak cantik warna ayam tu, tak perlu goreng garing... cukup warna ala-ala coklat sikit dah ok la tuh... sebab manis madu yang akan buat ayam jadi gelap...

Nak buat sup lak... campurkan air, ayam potong kecik-kecik, halia, daun sup, daun bawang, bawang besar @ kecil dan bawang putih yang dijadikan bawang goreng, sikit minyak, garam dan perasa. Dah jadi dah...

Sos cili pulak kena masukkan cili merah, sikit halia, bawang putih, limau kasturi (ikut selera masam masing-masing), garam, gula, perasa dan sikit sup ayam yang dah masak tadi.
Cara nak buat sos kicap... kicap pekat, kicap cair, sos tiram dan sikit minyak bijan... dahjadi...

Dah tu siap semua, buat la presentation sikit bagi nampak selera cam makan kat kedai... Hehehhhhh...
Ehhhhhh... apsal tuh??? Dah terliur ker??? Kesat yek air liur tuh... pastu boleh order dengan Kak Linn yek... Jangan tak order...