Kali nie Kak Linn nak
cerita pasal Kuih Tako la pulak... memang sedap kuih nie... kalau masa bulan
Ramadhan... kuih nie yang jadi favourite... macam drama ‘Sesuci Kaseh Ramadhan’
trademark Eja jual Kuih Tako masa bulan puasa... Sekarang nie tak susah nak dapatkan
kuih nie... orang dah banyak jual kuih nie...
Cara nak buat Kuih
Tako nie... senang saja... mula-mula buat kelongsong kuih nie gunakan daun
pandan...
Kuih Tako nie ada dua
lapisan... Lapisan bawah, kita gunakan tepung Hoen Kwee, gula, air dan sengkuang
cina. Tepung Hoen Kwee nie cari yang warna hijau yek... letakkan bahagian nie
kat bawah kelongsong kuih nie
Lepas tu lapisan atas... mesti ada santan, gula,
tepung beras dan garam. Bila dah pekat... tuangkan ke atas lapisan bawah
tadi... Sejukkan... dah siap masak pun... Boleh la dimakan...